Фотий - високо образован интелектуалец. Празнуват Светла и Светлан.

Видният византийски енциклопедист и ритор  Фотий е патриарх  в периодите 857-67 и 877-886 г. Фотий е роден около 810 година и е арменец по произход.  Неговият съперник за патриаршески

2012-02-06 11:28:00
Фотий -  високо образован интелектуалец. Празнуват Светла и Светлан.

Видният византийски енциклопедист и ритор  Фотий е патриарх  в периодите 857-67 и 877-886 г.

Фотий е роден около 810 година и е арменец по произход.  Неговият съперник за патриаршеския престол Игнатий е подкрепян от Римската църква, поради което Фотий предприема остра политическа полемика на богословска тематика срещу  ‘католическитe ереси’. Той анатемосва папа Николай I, който в отговор на това  го отлъчва. Именно по времето на Фотий започва разрива между западната и източната (византийската) църква довел през 1054 г. и до Великата схизма.

През първия му период  на Фотий като патриарх на Константинопол е изпратена мисията на братята Константин-Кирил и Методий в Моравия,  а княз Борис I  приема християнската вяра от своя кръстник, византийския императоар Михаил III.  Създава се и българската църква. През 866 г. Фотий отправя специално послание до Борис I, чийто текст е запазен и публикуван многократно.

Фотий е високо образован интелектуалец, който преди да стане патриарх се занимава с книжовна и преподавателска дейност. Съставя енциклопедическото съчинение ‘Библиотека’, в което описва четените от него антични и апокрифни книги, много от които сега не съществуват. Той е един от инициаторите за покръстване на българите и  учител  на св. Кирил.

След завръщането си от заточение в Константинопол около  874 г. Фотий става възпитател на бъдещия византийски император Лъв VI Философ.  Не е изключено към кръга от неговите близки ученици да е принадлежал и бъдещият български владетел Симено Велики.

Фотий умира в Борди на 6 февруари 893 година. Той е канонизиран за светец, а паметта му се тачи на 6 февруари.

На този ден  празнуват  Доротея, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина, Фотьо.

На именниците - честито!

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия