На 8 януари - обсъждане на споразумението АСТА в Парламента

2012-02-02 21:13:00
На 8 януари - обсъждане на споразумението АСТА в Парламента

Стана ясно, че на 8-ми февруари в Парламента ще има дискусия за споразумението АСТА.  Тогава от ГЕРБ ще чуят възраженията на гражданското общество срещу споразумението и  вероятно споразумението ще се  приеме с особено мнение в частта за трафика в интернет.
Това че рече, че, ако споразумението бъде ратифицирано, тази част няма да важи за България.

Именно частта от споразумението,  която се отнася до контролът на трафика в интернет е това, срещу което най-силно протестират потребителите, блогърите и специализираните организации.

На  8-ми февруари, когато ще се състои дискусията в парламента, там  ще присъстват ресорните министри  Трайчо Трайков и Вежди Рашидов, тъй като авторските права са в неговия ресор. Ще присъстват и гражданските организации, включително ‘Анонимус’, които oрганизират националния протест на 11 февруари.

От най-голямата група против търговското споразумение   АСТА у нас -  ‘Ние казваме Не на АСТА! Bulgariq says NO to ACTA!’, призовават на протеста на 11 февруари всички присъстващи да носят маската на Гай Фокс.

Само за няколко дни групата събра почти 17 000 членове, които се увеличават с всяка минута. Нещо повече, много от потребителите на Фейсбук смениха профилните си снимки с картинка, на която има черна сепия и надпис ‘Stop ACTA!’.

Гай Фокс е английски борец за правата на католиците. На 5 ноември 1605 година той се опитва да взриви британския парламент, докато крал Джеймс I е вътре. Фокс е увековечен в комикс, а след като Холивуд прави филм по него, маската, която носи героят, се превръща в част от поп културата и в символ на справедливия бунт.

Според министър Трайчо Трайков,  България има конституция и според нея международните споразумения стават валидни и обвързващи за страната ни, само ако са ратифицирани  от Парламента.  Министърът категорично се ангажира, че тепърва ще има кръгли маси,   дебати и обсъждания. Важното е да не се случват неща, които създават допълнителна несигурност и нарушават правата на хората.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
raduna
преди 12 години

АСТА както се оказва е много по-мащабно от контрол върхи интернет. Ще засегне всички сфери на живота ни. Ето тук има една кратка и много ясна статия:http://***.snsk.eu/acta-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0/


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия