Защо Виена е най-умният град в света?

2012-01-29 23:11:00
Защо Виена е най-умният град в света?

Виена е на първо място в световната класация на градовете според нивото на иновациите, устойчивото развитие и технологиите. Столицата на Австрия успя да задмине Торонто и Париж, които останаха на второто и трето място. В челната десетка са още Лондон, Барселона, Берлин, Ню Йорк, Токио, Хонконг и Копенхаген.

Виена успя да заеме почетното първо място и утвърди позициите си като града пионер по въпросите на градското развитие. "Smart Cities" ("Умни градове") се използва за градове, чиито ресурси се употребяват ефективно и по интелигентен начин, като се прилагат иновативни технологии за спестяване на енергия и разходи, както и за повишаване на качеството на живот.

Развитието на повечето градове в посока "умни" е бързо развиващ се пазар. Очакват се доста инвестиции в развитието на интелигентните градски легенди.

Виена е единственият град, който е в първата десетка на различни, свързани с темата изследвания - 8-мо място за дигитално управление, 5-то място за иновативен град, 4 място за зелен град и първо място по качество на живот.

В рамките на проекта се разработват "Пътна карта 2020", "План за действие 2012-2015" и "Умна енергийна визия 2050".

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Nakadah
преди 12 години

Защото ралица не е там


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия