Маганитните бури вчера предизвикаха невероятно красиво Северно сияние

2012-01-26 22:53:00
Маганитните бури  вчера предизвикаха невероятно красиво Северно сияние

Както вече съобщихме,  от 2 дни страхотна магнитна буря връхлетя земята. Очакванията за  проблеми в телекомуникациите, обаче, не се  състояха.                                                               

Според  специалисти от НАСА,  магнитното поле на Земята е станало щит и радиацията не е проникнала дълбоко в атмосферата, но пък хиляди хора, живеещи в полярните райони на планетата са станали свидетели на необикновено  Северно сияние.

 

Северното сияние е оптичен феномен, наблюдаван в небето над полярните райони на Земята, образуващо се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата.

 

Откакто свят светува, народите, които обитават географските ширини, където се наблюдава  това явление, разпространяват какви ли не легенди, свързани с неговия произход.

 

Ескимосите от Аляска твърдели, че небесните светлини предвещават само беди. Те смятали, че ще могат да се предпазят от тях като носят … ножове. Ескимосите от Гренландия пък вярвали, че става дума за душите на починали при раждането деца. Според скандинавците небето се изпълвало с диханията на загинали войници. Те били  толкова смели и самоотвержени по време на земния си път, че получили от боговете правото вечно да живеят на небето, където продължавали битките си.

 

Индианците от племето фокс, пък, което някога обитавало щата Уисконсин, приемали небесната светлина като знак за война.  Китайците свързвали Северното сияние с дъха на огнедишащ дракон, който прекосявал небето.

 

Има и оптимистични предания, свързани със Северното сияние. Според легенда на индианското племе Алгонкуин, което обитавало част от Канада, когато приключил работата си, Създателя на света заминал на север. Там той запалил големи огньове, чийто отражения винаги щели да стигат до техните земи, за да им напомнят, че той непрестанно мисли за тях....

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия