Какво знаем за китайските пирамиди?

2012-01-23 21:59:00
Какво знаем за китайските пирамиди?

Всички сме чели и чували за египетските пирамиди и за това, че те са най-прочутите в света, но не са  единствените. Колко души, например, са посещавали  загадъчните конструкции,  които се намират  край древната китайска столица Сиан.  Те се намират дълбоко във вътрешността на страната  и са почти неизвестни извън пределите й.

Пирамидите са забелязани за първи път през 1945 година  от американски военен  пилот, който  летял на рутинна мисия между Индия и Китай. Той бил удивен от приликата им с ацтекските, майските и египетските пирамиди. Местните власти, обаче,  не му позволили да задълбочи изследванията си.

Чак през 1994 година германският изследовател Хартвиг Хаусдорф  получава официално разрешение да посети  Китай и да се срещне с пекински археолози. Те, обаче, нямат право да му разкриват подробности за пирамидите. Въпреки всичко,  изследователят преброява в месността над 900 конструкции с надгробни могили, изработени от глина и пръст, с височина от 25 до 100 м.  Най-високата от тях, наречена Голямата бяла пирамида, се издига на 300 м височина.  Немецът, обаче, също не успява да продължи проучванията си.

Осланяйки се на хрониките на историка Сима Киан, китайският професор Уанг Шипинг твърди, че пирамидите са построени през 4500 г. пр.н.е. Една от тях била издигната от 700 хиляди човека.  В нея били погребани тлените останки на император Хуанди, един от първите китайски владетели.  Конструкциата на пирамидата имала отлична защитна система с множество капани, а освен това била поставена върху живачно езеро, което постоянно се плискало. И наистина, още Хаусдорф изследвал почвата и открил в нея необичайно високо съдържание на живак.

Разположението на китайските пирамиди също буди  догадки. Три от тях са разположени точно като звездите в Колана на Орион спрямо Млечния път, а други две съответстват  на местонахожденията на звездите Белатрикс и Саиф, пак от съзвездието Орион.

Със сигурност не е случаен и фактът, че в центъра на Сиан се намира т. нар. Небесен олтар.  Малко след откриването му, обаче, той отново е заровен, за да не се използва за езически ритуали. Олтарът е построен  в периода 581-618 година и се смята, че 17 китайски императори са провеждали върху него религиозни церемонии, чиято  цел била да свържат небесното и земното царство.

Днес китайските пирамиди са в окаяно състояние, а достъпът до тях е напълно забранен. Не могат да се видят на сателитни снимки, защото върху тях са засадени млади иглолистни дръвчета и от космоса приличат на естествени хълмове.  Никой не знае, обаче,  кога и дали ще бъдат разкрити  някога загадъчните  послания на китайските пирамиди.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия