Иран забрани куклите Барби, защото са без фереджета

Полицията в Иран затвори десетки магазини за детски играчки, в които се продават кукли Барби. Това е част от десетилетната борба срещу символите на западната култура. Полицията е прибрала всички кукли

2012-01-21 17:10:00
Иран забрани куклите Барби, защото са без фереджета

Полицията в Иран затвори десетки магазини за детски играчки, в които се продават кукли Барби. Това е част от десетилетната борба срещу символите на западната култура. Полицията е прибрала всички кукли барби, като тази акция е пореден етап от мерките на властите срещу "проявите на западната култура".

Барби куклите се продават облечени с бански или с къси секси полички, а това е в противоречие с нормите в Иран, където представителките на нежния пол покриват главите си и където не е позволено двата пола да плуват заедно в басейни.

През 90-те години Иран забрани да се продават кукли Барби, като 12 години по-късно властите предприеха кампания за изземването на тези кукли от всички магазини, където се продават, но тези действия бяха временно прекратени.

През същата година Иран пусна на пазара свои кукли - Сара и Дара. Тяхната цел бе да се насърчат традиционните ценности, като куклите показват, че жените трябва да бъдат скромно облечени и с покрити глави. Тези кукли така и не успяха да изместят куклите Барби, които се оказаха по-интересни за подрастващите момиченца.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
пAteNцЕ
преди 12 години

оф леле и те с проблемите си ......бягат от западната култура като дявол от тамян :O


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия