18 януари - Атанасовден

На 18 януари църквата почита паметта на свети Атанасий.  Той, също като свети Антоний,е родом от Египет  и е бил велик богословски ум. Още съвсем млад,  Атанасий участва в първия все

2012-01-18 10:05:00
18 януари - Атанасовден

На 18 януари църквата почита паметта на свети Атанасий.  Той, също като свети Антоний,е родом от Египет  и е бил велик богословски ум. Още съвсем млад,  Атанасий участва в първия вселенски събор в Никея, където блестящо разобличава еретика Арий.

Именно по молба  Атанасий, Антоний напуснал уединението си, за да помогне в борбата с арианите.

Атанасий  по-късно е избран за архиепископ  на Александрия и категорично отказал да влезе в общение с еретиците, заради което си спечелил дълги години изгнание и преследване.

Името Атанасий  на гръцки означава ‘безсмъртен’.

В народните вярвания свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете.  Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, Атанасий  отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен като "Среди зима".

Атанасовден, както   и Антоновден, се почита като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като ден  за омилостивяване на чумата, шарката и  синята пъпка. За омилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се коли черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят и  играят хора.

Днес имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Анастас.

На именниците - честито!

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия