17 януари - Антоновден

На 17 януари  църквата чества паметта на преподобни Антоний Велики.  Св. Антоний е роден около 251 г. в Египет и на 20 години оставил света и се заселил в изсечена в скалите гробница, къд

2012-01-17 14:13:00
17 януари - Антоновден

На 17 януари  църквата чества паметта на преподобни Антоний Велики.  Св. Антоний е роден около 251 г. в Египет и на 20 години оставил света и се заселил в изсечена в скалите гробница, където претърпял много нападения и изкушения от бесовете.  Той се молел на Бога, но Бог  като че ли не му отговарял.  Това продължило много дълго време.

След 15 години Антоний се преместил в изоставена постройка край Нил, чиято врата зазидал и само два пъти в годината му спускали през покрива хляб. Най-накрая  св. Антоний почувствал присъствието на Спасителq, който толкова години чакал да види неговото мъжество.  И понеже видял, че Антоний храбро се е борил, той му обещал, че ще го направи известен по целия цвят, като му дал способността да лекува.     
 
Така, в постоянен пост, молитви и изпитания,  Антоний  постигнал съвършенство и станал  авва - духовен старец на множестwо монаси.  Благодарение на него много езичници приели християнството. Изцелитеl, прозорливец и тайновидец, отшелникът починал на 105 години, като завещал да го погребат тайно. Но година преди смъртта си Антоний взел участие в борбата с арианството, отричащо единната същност на Бог Отец и Бог син, като излязъл в Александрия на открит диспут с еретиците и ги победил.

Антоний на гръцки   означава ‘който увеличава цената’. Народът в България чества Антоновден за предпазване от болести.  Жените правят и раздават питки, намазани с мед. Това честване е свързано с народната представа за Свети Антоний като покровител на чумата и всички болести изобщо.

В народниte вярвания на българит Антоний и свети Атанасий са тясно свързани - счита се, че са двама братя-ковачи, затова на този ден празнуват ковачите, железарите, ножарите и налбантите. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

Днес имен ден празнуват  Антон, Антония, Антоанета,  Антоан,  Антонина, Андон, Андония, Дончо, Донка, Доника, Дона, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

Да са живи и здрави  всички именници!


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия