10 стъпки, чрез които да преодолеем или избегнем депресията

Докато някои очакват с нетърпение започването на новата година, за други това определено не е нещо толкова вълнуващо. Ако досега си живял в депресия и искаш да започнеш годината наново, тук ще откриеш

2012-01-17 13:25:00
10 стъпки, чрез които да преодолеем или избегнем депресията

Докато някои очакват с нетърпение започването на новата година, за други това определено не е нещо толкова вълнуващо. Ако досега си живял в депресия и искаш да започнеш годината наново, тук ще откриеш някои неща, които ще те насочат в правилната посока!

1) Махни онзи лист с "Какво трябва да направя тези дни задължително!" и си направи нов, който да не е толкова запълнен и в него нека има нещо отпускащо.

2) Опитай да се движиш по често. Ходи на фитнес ако ти харесва, тичай, посети йога уроци или просто си прави сутрешни упражнения вкъщи. Това ще те държи във форма и ще ти повдига тонуса всеки ден.

3) Стреми се да се оглеждаш за позитивни неща, търси това, което те успокоява и усмихва. Прати лошите мисли надалеч, гледайки някой хубав филм, слушайки отпускаща музика, излизайки с приятели или намери своето хоби, нещо, което досега не си правил/а, но много би искал/а. Пример: купи си всичко необходимо за свещи и си направи в домашни условия, можеш да си купиш моделин и да си направиш бижута или пък някакви други материали за домашната работилница. Можеш да посетиш любимото място за някоя игра: боулинг, тенис на маса, билярд или просто да се разходиш в парка, снимайки природата с фотоапарата.

4) Инвестирай в здравето си. Открадни малко време за своето психическо, физическо и духовно здраве. Инвестицията не винаги е свързана с пари, просто търси нещата, които те карат да бъдеш спокоен/йна и ги направи.

5) Не бъди толкова критична/чен към себе си и не търси вината винаги в теб!

6) Оглеждай се в храната, която ядеш. В много случаи тя определено би могла да ти развали настроението и здравето.

7) Вземи мерки за отстраняването на депресията или за предотвратяването й. Срещай се с повече хора, говори с близките си, споделяй, търси мнения, съвети!

8) Стреми се да доказваш ораторските си способности и не се страхувай да разговаряш с хората. Много от депресираните хора имат точно този проблем, мълчат и не казват нищо, събират проблемите в себе си и после избухват! Не го позволявай.

9) Опитай се да изградиш своето самочувствие. Отблележи нещата, които ти се отдават, които обичаш да правиш, направи си един списък и виж всъщност колко си кадърен/а и от колко много неща се интересуваш.

10) Бъди благодарен/а за нещата, които имаш! Не бъди егоист. Понякога забравяме колко много имаме. Недей да мислиш, че ако нямаш това или онова, нещата ще се влошат и няма да успееш да постигнеш някаква своя измислена цел!

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия