Гениалният физик, професор Стивън Хокинг, навърши 70

Миналата седмица един от най-видните учени на нашето съвремие,  физикът Стивън Хокинг, навърши 70 години.  Британският учен е известен с разработките си  за Вселената  и с това,

2012-01-16 23:14:00
Гениалният физик,  професор Стивън Хокинг,  навърши 70

Миналата седмица един от най-видните учени на нашето съвремие,  физикът Стивън Хокинг, навърши 70 години.  Британският учен е известен с разработките си  за Вселената  и с това, че от десетилетия е прикован към инвалидната количка и говори с помощта на компютър.
Хокинг доживя до тази достолепна възраст напук на тежкото си заболяване и на всички прогнози, че животът му ще приключи преждевременно.

За съжаление, професор Хокинг не можа да присъства  на конференцията в Кеймбридж по случай рождения си ден, защото беше много болен. Той се разболява още на 21 г.  от амиотрофична латерална склероза - нелечимо заболяване на двигателните неврони, което го обездвижава почти напълно.

По-голямата част от живота си  Стивън Хокинг прекарва в инвалидна количка, а през 1985 година изцяло губи гласа си и  оттогава говори с помощта на компютър. Днес професорът може да движи само  едната си буза и то все по трудно. С нея той може да управлява компютъра си. Именно заради усложненото си здравословно състояние той не успя да присъства на събитието в негова чест.

Все пак Хокинг поздрави хората, които са му оказали тази чест  и  отправи послание към тях, в което  ги призовава да не свеждат поглед към краката си, а да се взират в звездите, да бъдат любопитни и да се опитат да осмислят това, което виждат и да не престават да се питат защо съществува Вселената.  Хокинг призовава  за междупланетни пътешествия и твърди, че ако човечеството не напусне земния си дом, го грози мрачно бъдеще.

Когато питат Хокинг какво най-много би променило разбирането ни за Вселената, той отговаря, че това би било откриването на супер симетрични партньори на известните фундаментални частици, евентуално в Големия адронен колайдер.

Вселата занимава Хокинг още от най-ранната му младост.  Научната му кариера процъфтява, а през 1974 година той е избран за един от най-младите членове на Кралското дружество.  

Един от най-значимите успехи на Хокинг е откритието, че черните дупки излъчват термична радиация, причинена от квантови ефекти.  Така професорът обединява три отделни до този момент раздела на физиката - термодинамиката, квантовата теория и  общата относителност.

Голяма част от хората гледат на Хокинг като на звезда и го възприемат като символ на човек, способен да достигне звездите. Днес умът му  е все така бистър, но  общото му здравословно  състояние сериозно се влошава.  Лекарите се опасяват, че скоро той може да изгуби гласа си, заради постепенната загуба на контрол над лицевите мускули, с които той задейства гласовия си синтезатор.

Независимо от трудностите, обаче, професор Стивън Хокинг живее без страх от смъртта. Той твърди, че 49 години е прекарал под угрозата за ранна смърт, не се бои от нея, но и не бърза  да си отиде от този свят, защото има преди това да свърши много работа.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
bloodyF
преди 12 години

Stephen William Hawking8 January 1942 (age 70)хайде опитайте отново...;

N1ksun
преди 12 години

Golqm !

HolyShit
преди 12 години

Колко пъти ще ги навършва?Преди няма и месец имаше същата тема..


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия