Какво не знаем за целувката?

2012-01-16 21:17:00
Какво не знаем за целувката?

Древногръцкият философ Платон има една теория, според която  хората са били  двуполови същества с по две глави и с по четири крака. Те, обаче,  били толкова високомерни, че един ден вбесеният Зевс ги  разделил на две. Така те си  ходят и до днес - разделени. Според Платон, само с целувката двете части се събират  заедно и възстановяват хармонията на цялото.

Предците ни са целували не само своите любими, роднини и близки, но и търговците, пътниците, та дори и животните. Такава била общоприетата практика в древен Рим.  

В Древния Египет целувката била непозната.  Дори се твърди, че Клеопатра, която е известна с многобройните си  любовници, никога не е целувала мъж.

През Средновековието целувките били разделяни по класов признак - равните се целували по устните, на уважаваните хора целували ръка, на представителите на висшата класа - коляното, а на духовниците - ходилата.  Католическъта църква пък обявила  за смъртен грях целуването с цел склоняване към прелюбодеяние.

За ползата от целуването е писано много. Смята се, че целувката е гаранция за дълголетие. Хората, които често целуват блаизките си, живеят с около 5 години по-дълго от тези, които не го правят.  Целувката се смата и за естествено и безопасно средство за взаимна имунотерапия. Стоматолозите пък смятат целувката за своеобразен природен очистител - съдържащите се в слюнката  калций и  фосфор  влияят благотворно върху зъбния емайл. Любителите на страстните целувки страдат по-рядко от пародонтоза, защото венците им се масажират постоянно.

Страстните целувки са прекрасно средство против образуване на бръчки, защото при тях участват 30  лицеви мускула.  Задържането на дишането при целувка пък  действа на организма аналогично на оздравителното дишане на йогите. По време на целувка се изгарят 12 килокалории.

Целувката е и лекарство против стреса - хората, които се целуват по-често, са по-уверени в себе си и по-лесно постигат успехи.

Оказва се, че този най-популярен  жест на близост има различни правила в различните краища на света. Прегръдките и целувките са забранени в родината на ‘Кама сутра’ - Индия, както и в Китай, Япония, Дубай, Иран, Саудитска Арабия и в още много страни.  В Китай и Япония целуването на обществени места се смята за нарушение на добрия тон и за връх на непристойността.

В Полинезия и при ескимосите целувките са непознати.  Проявата на симпатия там се изразява в триене на носовете.  В Папуа пък за  любовно обяснение се възприема захапването на веждите.

В последно време целувката си връща старата слава и популярност като жест на внимание, обич и уважение.  Естествено, най-подробният трактат за техниките на целуване е древноиндийската ‘Кама сутра’.  В американския щат Минесота всяка година на 15 септември се провежда  фестивал на целувката. В Пловдив пък на всеки 14 февруари се провежда състезание за най-дълга целувка.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
xNirvanAx
преди 12 години

""В Папуа пък за любовно обяснение се възприема захапването на веждите. "" АХХАХАХАХАХХАХАААААААААААААХАХХАХАХАХХА

EffinSick
преди 12 години

Проявата на симпатия там се изразява в *** на носовете. В Папуа пък за любовно обяснение се възприема захапването на веждите. WTF


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия