Университетите започнаха битката за студенти

2012-01-12 15:08:00
Университетите започнаха битката за студенти

Битката за студенти между  университетите вече започва.  ВУЗ-овете се сражават за всяка бройка и кандидат-студентските изпити  от няколко години са се превърнали направо в бойно поле.

Университетите още отсега подготвят облекчен прием на студенти, за да могат да попълнят отпуснатите от държавата места.  Освен към български кандидати, учебните заведения гледат далновидно и към прием на  чужди студенти.

Тази година пък СУ ще се превърне направо във вечерно  училище.  Той въвежда подготвителна година за всички кандидати,  които идват от различни по ниво гимназии. Много от младежите, особено в природо-научните специалности, не успяват да се справят  заради пропастта между средното и висшето образование и още първата година попадат  на
сложни терминологии.  По тази причина СУ стартаира вечерни курсове за ученици от 11-ти  и 12-ти  клас, които ще бъдат своеобразен еквивалент на подготвителната година в чуждите университети.

За да може да се пребори за повече студенти, Софийският университет тази година ще увеличи специалностите, които приемат със зрелостен изпит.  Миналата година те бяха 77 от общо 98. Тази година ще се увеличат още повече.  В края на януари ще се знае точно кои ще бъдат тези специалности.  

В борбата за студенти се стигна  дотам, че от тази година за инженер ще може да се кандидатства с оценката от изпита по български език от матурата. Тази възможност предлагат Техническият  и Химико-технологичният университет.

Все пак, оценките от матурата имат различна тежест при финалното класиране.  Оценката по български, математика и физика от матурата, например, се умножава с коефициент 2,8, докато от теста - по 3.

Промени има и при приемането на студенти с резултати от олимпиади.  Досега без изпит влизаха само отличници. Сега, обаче, всяка оценка над ‘добър’ ще се счита за валидна.

Медицинският университет пък е отправил взор към чужбина и по-точно към Израел и Персийския залив. Именно оттам ръководството на ВУЗ-а очаква да дойдат чуждите студенти, които ще донесат големите печалби.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия