Какво предвиждат новите закони за училищното и висшето образование?

2012-01-12 14:50:00
Какво предвиждат новите закони за училищното и висшето образование?

През новата година ще станат факт два закона  в просветната сфера - за училищното и за висшето образование. Какво предстои да се случи със студентите и учениците? Как ще изглежда матурата, оценявана по точкова система, ще се реши ли най-после въпросът с неизвинениете отсъствия в училище?

Във връзка с намаляване на отсъствията и подобряване на дисциплината се обмислят няколко мерки.  Те, обаче, не са предмет на закона, а са по-скоро свързани с подкрепата на личностното развитие на ученика.  Като начало, идеята е да се премахне разделението между извинени и неизвинени отсъствия. Ще бъде намален и броят на отсъствията по неуважителни причини, след който следват дисциплинарни мерки.  Ще се намали броят на дните, в които семейството може да поиска ученикът да не е в клас по някакви причини.

По сега действащата наредба, родителите могат да освободят децата си от клас общо за 2 седмици. Смята се, че допълнителите дни отсъствие от училище с бележка от родителите водят до небалансирано учебно време за детето и до проблеми с усвояване на знанията. Разрешение за отсъствие ще може да бъде отказвано, ако предполага пропускане на часове, в които има важни занятия.  Освен това, независимо от причините за отсъствие, учениците ще бъдат задължени да  посещават допълнителни консултации.

Засега законът предвижда  в училище да се запази традиционната система за оценяване от 2 до 6. Новото в закона ще бъде възможността оценките от националното външно оценяване да бъдат в точки и така да се записват в приложението към дипломата. Тези оценки ще служат за целите на приема в гимназия и ще диференцират по-добре постиженията на учениците. При нужда, точките могат да бъдат приравнявани към оценки.
Обмисля се варианта резултатите от матурите да се записват не само като оценки, но и като брой точки или като процент.  Въобще, конкретният начин на записване на резултата е въпрос на национално решение.

Законът за висшето образование пък трябва да реши някои наболели въпроси. Един от тях е проблемът с българския език, който  трябва да стане задължителен в университетите. Поне в първи курс, всички студенти трябва да го учат като част  от общообразователната подготовка.  Идеята е да се защити езика ни от натиска на информационните технологии, защото,  ако цял ден се пише на латиница на компютъра, после как ще се напише, примерно, ‘ц’ на български? Наложително е  да се учи  език и езикова култура, за да могат студентите да се научат да се изразяват писмено. Те  идват в университета с различна подготовка и  е нужно да се стигне до едно определено ниво.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
xXWinnerXx
преди 12 години

Доста е забавно да говорите за езикова кулура, докато изпозлвате думи като "примерно". Ако не знаете такава дума не съществува, вероятно сте искали да кажете "например", но нещо не ви се е получило!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия