В недалечно бъдеще вредните програми, от които днес страдат собствениците на компютри и мобилни устройства, ще станат истинско биологическо оръжие.

Така поне мислят експерти в областта на синтетичната биология - най-новото направление на съвременната генетика.  Това откритие е направил генетикът Крейг Вентър, който представил на света най-простия биосинтетичен организъм,  способен да се размножава. Първият в света изкуствен организъм бил наречен Синтия.

За ‘творението’ на Вентър се казва, че  то в бъдеще може да бъде използвано за създаването на най-мощното биологическо оръжие, което можем да си представим.

Според специалиста от изследователската група на НАСА, Андрю Хесел, ‘синтетичната биология  е програмиране на живота’.  Той смята, че клетките са живи компютри, а ДНК е програмен език.  Генетикът  гледа с нескрит опитмизъм на бъдещето на синтетичната биология.  Той предрича настъпването на ера, когато ‘разпечатките’ и ‘дешифровките’ на ДНК ще станат нещо обичайно, но веднага предупреждава, че революционният пробив може да се превърне в катастрофа, ако  научните разработки попаднат в неподходящи ръце.

Според Хесел биокибернетиката ще позволи да се програмират вируси и бактерии така, че попадайки в човешкия мозък, те да станат проводници на чужда воля.  Така вредоностните микроорганизми, въведени в човека като обикновена ваксина, ще позволят да се влияе върху поведението на ‘обекта’ и дори напълно да се контролира неговия разум.

Според специалистите, синтетичната биология  ще доведе до нови форми на биотероризъм. В момента биопрестъпността прилича на компютърната престъпност в началото на 80-те години на миналия век. 

 

 

 


Автор: Тони