77 години от рождението на Елвис Пресли

2012-01-08 17:36:00
77 години от рождението на Елвис Пресли

Той си остава символ на американската музика и  въплъщение на духа на рокендрола. И почитателите му толкова много години не свършват...

Елвис Пресли е роден на 8 януари 1935 година, в град Тюпело, щата Мисисипи. Майка му била бременна с близнаци, но едното момче умира. Така Елвис остава единственото дете на родителите си и се радва на изключителна любов  в семейството,  което е много бедно.

Когато Елвис е на 3 години, баща му влиза в затвора за подправяне на чекове. Момчето, обаче, редовно ходи на църква и пее в хора.  Получава първата си китара за 12-тия рожден ден  от чичо си.

Като завършва училище, Елвис става шофьор за 45 долара на седмица. Ако не е щастливата случайност, вероятно талантът на Краля на рока щеше да си остане неразкрит. 

На 18-годишна възраст Елвис иска  да подари за рождения ден на майка си собствена плоча. По  онова време това е много лесно, не е скъпо и той отива в едно малко студио  и изпява песента. Записът прави секретарката Марион Кийскър. Тя запазва  едно копие за студиото и записва телефона на Елвис.

На другата година /1954 г.,   Елвис отново отива в студиото. Изпява други две песни и този път не иска да прави подарък, а се надява да го забележат.   И това се случва на 5 юли. Два дни по-късно песента зазвучава за пръв път по радиото и веднага се превръща в хит.  За малката плоча пристигат толкова много поръчки, че собственикът на студиото  Сам Филипс се затруднява с производството им.

Елвис  работи  за Филипс две години и записва общо 21 заглавия.  Неговият начин на пеене се определя от специалистите като рокабили, нещо средно между  негърските стилове и популярната музика на белите. По-късно от това произлиза рок-енд-ролът.

Следват години на огромен успех, нови и нови песни, участия във филми. Една шеметна кариера, прекратена от нелепата смърт на Краля на рока, в която мнозина и до днес не искат на повярват...

В деня на погребението на Елвис се събират около 50 000 души. Някои смятат тази  церемония като нещо езическо.  Въздействието на Елвис върху слушателите е толкова силно, че може да се сравни само с това на Чарли Чаплин в киното.

Целият месец януари ще бъде месецът на Елвис Пресли по bTV Cinema. Филмовият маратон започва днес

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия