Ще 'онемее' ли Стивън Хокинг?

2012-01-07 19:42:00
Ще 'онемее' ли Стивън Хокинг?

Има сериозна опасност прочутият британски физик и Лукасов професор, Стивън Хокинг, да изгуби ‘говора’  си  - отличителния си компютърен глас.

Известният учен от 1985 година  използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща.  Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира  -  един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му.  За въвеждане на текст  той  използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес е изключително труден и бавен.

В резултат на постепенна загуба на контрол над лицевите мускули, чрез които той задейства гласовия синтезатор, речта на  Хокинг се е забавила до една дума в минута.

Професорът трябва да говори утре пред колеги и приятели от Кеймбриджкия университет, по случай своята  70-годишнина.  Затова неговите асистенти и приближени търсят начин да подобрят положението му и да тестват нова технология.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
yakuza_
преди 12 години

така и така си ***, дай да пикаем върху теб

Concussion
преди 12 години

Serphent, ей ***, да ти нямам и лапешкия смотан начин на мислене.

Serphent
преди 12 години

Така и така е на 70 години защо просто не гушне букета ...

StringTheoryPractici
преди 12 години

:(

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия