С матура по български език кандидатстваме в ТУ

2012-01-04 21:43:00
 С матура по български език кандидатстваме в ТУ

Академичният  съвет на Техническия университет  преди Нова година е взел решение, че за инженер вече ще може да се кандидатства с матурата по български език.  Това се отнася за всички специалности, освен мениджърските.

Матурата по български език, обаче, ще е с по-малка тежест. Оценката ще се умножава със специален коефициент - 2,4. Матурата по математика пък ще се  умножава с коефициент 2,8.  Най-голяма тежест все пак ще има тестът и, ако кандидатите решат да се явят на него,
оценката ще бъде умножена по 3.

Според ректора на ВУЗ-а, скоро пълните отличници ще учат без пари.  Той е изготвил предложение до академичния съвет,  стипендиите  на отличниците да бъдат повишени, така че да покрият цялата такса.  Всъщност, сумата не чак толкова голяма, защото сега студентите взимат стипендия 120 лв., а таксите в повечето специалности в университета са 170 лв.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
draid
преди 12 години

Само дето, стипендиите са 60 и 90 лв, а повечето такси са над 250, ама това са подробности.

Chacho
преди 12 години

Стипендиите - ОК, но идеята да се кандидатства с матура по БЕЛ е идиотска. Ако на някой студент балът от матурата по БЕЛ е по-висок от този, от матурата по математика или изпита, този студент въобще не трябва да влиза в ТУ. Какви ще са тези инжинери, които не знаят да смятат?? Как ще учат висша математика и всичките видове физика?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия