Родината на Дядо Коледа - Лапландия

2011-12-30 19:16:00
Родината на Дядо Коледа - Лапландия

Всяко момиченце в детството си е мечтало да бъде Снежната кралица - да живее в леден замък, в далечна приказна страна, облечена с ефирна рокля, изтъкана от снежинки.  Тази мечта може да се осъществи, ако отидете в Лапландия.  Там приказката се превръща в реалност.

Ако погледнете към небето, ще разберете, че сте попаднали във вълшебна страна. Светли мигове в лилаво, зелено, тюркоазено хвърлят разноцветни светлини върху горски поляни, високи планини и върхове, смърчове и широко разклонени борове...

На 960 км на североизток от Стокхолм се намира град Каруна, а оттам лесно могат да се посетят високопланинските курорти Берклиден, Абиско и Рикгренсен. Близкото село Юкасярви е сякаш царството на Ледената кралица. Там се намират хотели от лед, за изграждането на които всяка година  са необходими 10 тона лед и 30 хиляди тона сняг. Тези, които решат да пренощуват там, получават  термични скафандри и специални пухени завивки, за да не замръзнат.

В Лапландия добрите ски-учители ще направят от вас само за седмица добър ученик.  Не трябва да се пропускат и т.нар. after ski, всеки ден от 16 до 18 часа във всички барове. Там може да похапнете, да пийнете топли напитки и да се повеселите с другите посетител - пада голяма веселба.  Тук в уютните ресторантчета може да се опитат сандвичи от еленово месо - изключително вкусна храна.

А за да зарадвате близките си, тук можете да намерите много сувенири като фигурки на лосове и елени, както и везани дрехи в традиционен стил.

И все пак,  добре е да знаете, че Северният полярен кръг е един от петте основни паралели от географската мрежа на Земята. Това е въображаема линия, разположена на 66,56083 градуса северно от екватора. От тази линия на север се означава Арктика.

Северният полярен кръг маркира най-южните координати на северното полукълбо и тук се наблюдава полярен ден /24 часа ден/ при лятно слънцестоене през юни и полярна нощ /24 часа нощ/  при зимно слънцестоене през декември.

Позицията на северния полярен кръг  се определя от наклона на земната ос на въртене към еклиптика.  Тук значителни територии имат Русия, Канада, Дания /Гренландия/, САЩ /Аляска/, Норвегия, Финландия и Швеция.  Исландия има територия по-малка от един квадратен километър - няколко малки островчета, от които само Гримси е обитаем. 

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия