26-годишната Бояна Данилович от Ужице е истински медицински феномен. Когато иска да напише нещо, тя обръща листа на 180 градуса и започва да пише от долната страна, от долния десен ъгъл, наляво към върха на листа. Ако пък иска да прочете някоя книга или вестник/списание, първо трябва да ги обърне наопаки. Девойката вижда нормално, когато това е наобратно за останалите хора.

Бояна е здрава и в момента с нея работят учени от Харвард и Масачузетския технологичен университет. Единственият й "проблем" е, че вижда нещата нормално, когато са наобратно. Сръбкинята е икономист и работи в кметството на родния си град.

Тя вижда по-различно от останалите, понякога се оправя трудно в помещенията, но не бърка ляво и дясно. Когато е била на изследвания в Бостън, лекарите й казали, че е неврологичен феномен и може би е единственият човек, който има такова качество. Мозъкът на Бояна е здрав, а коефициентът й на интелигентност е над средния.

Зрителното поле на сръбкинята е различно от това на останалите хора и затова тя вижда нормално, когато нещата са наопаки. Мозъкът й регистрира картината нормално, но я обработва наобратно.

Когато момичето иска да работи на компютър, тя обръща монитора и клавиатурата наобратно, за да се справи. Същото прави и когато пише SMS-и - екранът е долу, а бутоните горе. Когато гледа филми, положението е същото. Бояна знае английски, така че не среща проблем със субтитрите.

Понякога има комични ситуации в нейното ежедневие. Нейните колеги знаят за особеността й, но има хора, които не са наясно. Често се случва, когато идват клиенти и тя тръгне да попълва документи пред тях, като обърне листа да започват да я питат какво прави, защо пише наопаки и т.н. Когато се омъжвала, също имало комична ситуация - Бояна тръгнала да обръща листа, за да се подпише, но попът започнал да й го дърпа, та така за малко да го скъсат.

За съжаление, не може да си изкара шофьорска книжка, защото е възможно вместо напред, да кара назад.

Автор: Ралица Солакова