Суеверията за високосната година и как да ги приемаме?

2011-12-28 11:18:00
Суеверията за високосната година и как да ги приемаме?

Очакваме новата 2012 г.  леко притеснени.  Главите ни са пълни с какви ли не злокобни знаци и предзнаменования. Освен предсказанията на маите и на Нострадамус за край на света, новата година е и високосна. А какви ли не страшни суеверия има за високосната година. Слава Богу, не всички споделят тези опасения. Според народните вярвания пък, родените през високосна година са големи късметлии. Така ли е всъщност?

Може би всеки е прав за себе си, защото знаем, че колкото повече човек вярва в лошото, толкова повече то му се случва, от друга страна пък онези, които се радват на възможността
на 4 години да изживеят един ден повече, привличат късмета към себе си.

Всъщност, как се е появила високосната година и как ще посрещнат рождения си ден родените на 29 февруар?

Високосната година е възникнала преди хиляди години. Александрийските астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Така за 4 години се навърта още едно денонощие. Гай Юлий Цезар заповядал това да се отрази в календара и годината  с допълнително денонощие била наречена bix  sexus, което в превод от латински означава ‘вторият шести’.  Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец - февруари, тъй като, според логиката, нямало смисъл да се удължават стандартните месеци.

В Европа чак до 17-ти век излишният ден се смятал за несъществуващ,  тогава не се сключвали никакви сделки, за да няма объркване в документите.

Много вярвания на нашите далечни предци са достигнали до наши дни. Понякога дори е странно  как съвременни и цивилизовани хора най-сериозно следват суеверията дълго преди настъпването на високосната година,  като се страхуват  от това, което може да се случи тогава.

Какви ли не вярвания има за високосната година? Някои, например, смятат, че не трябва да се коледува, защото можеш да си изпуснеш щастието и дори да ти се смени лицето с животинско/!/.  Друго поверие е, че във високосна година не трябва да се вдига  сватба, защото  бракът може да се окаже нещастен и много къс.

Естествено, всички знаем, че щастието в брака не зависи от годината, а от съдбата на човека, но все пак, ако се страхувате от високосната година, не се женете.  Според поверията, във високосната година не бива и да се развеждаме, защото се смята, че никога повече няма да намерим щастието.

Във високосна година не се вдига къща и въобще нищо не се строи.  Смята се, че сградата може да изгори, а живеещите в такъв дом може да боледуват. През  такива години нищо не трябва да се променя, защото се смята, че всякакви промени ще донесат само нещастия.

Няма статистическо потвърждение, но се смята, че през високосната година има повече смъртни случаи, стихийни бедствия, катастрофи и нещастия.  Това съвсем не изчерпва  всички суеверия по повод на такава година.

Според статистиката, около 4 милиона земни жители са родени на 29 февруари.  Някои от тях отбелязват рождения си ден на 4 години, както се полага, и даже се хвалят, че стареят 4 пъти по-бавно.  Други пък ‘закръглят’ времето си на раждане - тези, които са родени  сутринта на 29 февруари, отбелязват празника си на 28 февруари, а тези, родени на 29-ти вечерта, празнуват рождения си ден на 1 март.

Макар че се говори, че датата 29 февруари носи нещастие, смята се, че хората, родени на тази дата са избрани.  И независимо от лошата репутация на този ден, те живеят щастливо и благополучно. Както и всички, родени във високосна година.   

Така че, живейте спокойно и не се настройвайте негативно и нека 2012 г.  да бъде една от най-щастливите  и успешни в живота ви.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия