На 27 декември почитаме Свети Стефан Първомъченик. Той е първият християнски мъченик и  великомъченик за християнскат вяра.

Стефан е елинизиран евреин, който приема християнството. Той е ръкоположен за дякон.  Убит  е с камъни пред стените на Йерусалим. Свети Стефан е тачен и като един от Седемдесетте апостоли.

Паметта  на светеца се почита от Православната цъкрва на 27 декември, а от католическата - на 26 декември.

Преданията разказват, че след разпъването на  Христос, броят на вярващите в Месията в Йерусалим все повече се увеличавал, даже сред еврейските свещеници. Това силно обезпокоило членовете на Синедриона.Те започнали спор със Стефан, но не успели да противостоят на неговата духовна сила и мъдрост и в яростта си прибягнали до друго средство: настроили срещу него народа, стареите и книжниците, като го обвинили пред Синедриона, че уж богохулствал и  нарушавал Мойсеевия закон. Намерили се и лъжесвидетели, които потвърдили тези клевети.

Когато повикали Стефан в Синедриона, вместо да се защитава, той започнал да обвинява своите обвинители, че именно те непрестанно нарушават закона, макар да се хвалят с неговото изпълнение. Той припомнил всички благодеяния на Господа към еврейския народ: спасението на евреите от тежкото египетско робство; чудодейното им извеждане от пустинята след 40 години скиталчество; даването на скрижалите със завета; изпращането на пророци и проповедници на Божието слово, които им възвестявали за идването на Христа. Свети Стефан обвинил този избран от Бога народ, че нарушавал Божия закон, убивайки пратените от него пророци и най-накрая  разпнал Христа.

Тези думи вбесили слушателите му,  членове на Синедриона, които се нахвърлили върху него и го измъкнали от града в Йосифовата долина, където започнали да хвърлят камъни върху него. През това време Стефан се молил изричайки: "Господи Иисусе, приеми духа ми!",  След това коленичил, извиквайки на висок глас: "Господи, не зачитай им тоя грях!" и "Господи прости им, те не знаят какво правят!"  и с тези думи издъхнал.

Историята със Стефан се случила непосредствено след Христовото разпятие.

Днес имен ден празнуват всички, които  носят името Венцислав, Венцислава, Венци, Венец, Стефан, Стефка, Стефчо, Станко, Стайко, Стойко, Стоян, Стоил, Станка и Станимир.

Честито на всички именници!

Автор: Тони