Внимавайте - около празниците ни дебнат много травми!

2011-12-26 22:38:00
Внимавайте - около празниците ни дебнат много травми!

Британски  медици са направили проучване  за най-честите травми от битов характер, които се случват по Коледа и Нова година.

Класацията водят хранителните алергии и  отравянията от хранителни продукти и алкохол.

Ако смятате да каните  на предстоящите новогодишни празници хора у дома, непременно разпитайте дали те имат непоносимост  към някаква храна.  Най-честите причинители на хранителна алергия са морските дарове и фъстъците, затова внимавайте, когато ги включвате в менюто.

Проверявайте и срока  на годност на хранителните продукти и ги съхранявайте в хладилник, а що се отнася до алкохола -  пиенето трябва да бъде с мярка, иначе следва токсикологията на ‘Пирогов’.

На второ място са изгарянията. Те се дължат на неспазване на мерките на безопасност, когато се вади тава от фурната или  пък се поставят запалени свещи  на неподходящи места, а после, като пламне огън, той  да се гаси с голи ръце.  Не е рядкост да се подпали и елхата...  

Изгорите ли се, охладете мястото със студен компрес, а след това нанесете крем против изгаряне. Това, обаче, важи само при леки изгаряния. Големите и дълбоки  трябва да бъдат обработени от лекар.

По празниците сме застрашени и от порезни рани при приготвянето на продуктите за празничните трапези.  Малките порезни ранички е достатъчно да се промият с кислородна вода или спирт. При големи, обаче, трябва да се потърси помощта на специалист.

По празниците могат да се случат и счупвания и изкълчвания.  Това може да се случи и вкъщи, но най-опасно е излизането през нощта  из заледените улици и тротоари. При подобен проблем, счупеният крайник трябва да се обездвижи, като се фиксира за чадър, бастун или дърво, а може дори и към другия, здрав, крайник, след което пострадалият  трябва да се закара в болница. Много често, обаче, счупванията са безболезнени, така че при най-малкото съмнение трябва да се направи рентгенова снимка.

По празниците можем да получим и очни травми. Те могат да са от бенгалския огън, фойерверки и пиратки, а често и от … тапи от шампанско.  Затова, при покупка на пиратки и фойерверки, проверявайте дали те имат  сертификат за качество, а преди използването им, внимателно прочетете инструкциите.

Тапата от шампанското пък излита от бутилката със скорост 46 км/час. Попадайки в окото, тя нанася силен удар и може да лиши човек от зрение. Затова, докато се сваля телта, тапата трябва да се придържа, а  бутилката да бъде насочена към празния ъгъл на стаята, където няма хора.

Затова - внимателно и... весели празници!

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия