Как децата по света посрещат Коледа?

2011-12-26 18:10:00
Как децата по света посрещат Коледа?

Светлият християнски празник Рождество Христово се посреща в различните страни с много и най-разнообразни традиции и обичаи. Децата го очакват с най-голямо нетърпение, защото получават така мечтания подарък от Дядо Коледа.  Когато нашите баби и дядовци са били деца, те са гостували от къща на къща и са пели на домакините коледни песни и са им
рецитирали стихчета.

В Германия децата тръпнат в очакване за празниците още от началото на декември. Най-напред ги посещава Свети Николаус, предвестникът на Дядо Коледа, който слага в обувките им червени вързопчета, пълни с бонбони, сладкиши и дребни изненади.

Много по-дълго очакват  белобрадия старец  децата в Мексико. Обикновено те получават коледните си подаръци на 6     януари, в навечерието на традиционната православна Коледа.

В Норвегия пък на Бъдни вечер  по традиция се оставя пред вратата купичка овесена каша за Юлнисен, тамошния Дядо Коледа.  По същото време, обаче, в Австралия, е разгара на лятото, така че вместо  с шейна  добрият старец може да дойде при хлапетата на … сърф.

За датчаните Бъдни вечер е най-важният от коледно-новогодишните празници. От векове те поднасят на празничната трапеза точно с полунощ оризов пудинг. В него има късмет и всяко дете иска да го получи, защото той му носи подарък и късмет през новата година.

Шведите, подобно на германците, започват празниците по-рано. На 13 декември, в деня на света Лучия, най-голямата дъщеря от семейството облича бяла рокля с червени панделки, слага на главата си венец от вечнозелени растения и поднася горещи напитки и сладки на своите родители, братя и сестри. А на Бъдни вечер подаръците носи не Дядо Коледа, а Томте, коледното джудже, което живее под къщата.

В Ирландия и в Англия белобрадият старец посещава онези деца, които са му оставили сладкиши, а за елена му - моркови. Италианските хлапета пък получават подаръците  си в тържествената коледна утрин. Но в началото на януари /на 6-ти/, когато християните честват Кръщение Господне, послушните деца получават от Добрата фея  бонбони и подаръци, а немирниците - торбички с пепел.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия