26 декември - Денят на бащата

2011-12-26 18:03:00
26 декември - Денят на бащата

Освен Денят на майката, в света се чества и денят на бащата, бащинството и родителските грижи на мъжете. На този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно. Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати.

Според католическата традиция традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф  - 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник.

В САЩ  главната причина, която довежда до основането на празника, е Сонора Смарт Дод. Тя е дъщеря ветеран от Гражданската война,  който отглежда шест деца. Сонора Дод е вдъхновена от усилията, които Ана Джарвис полага, за да основе Деня на майката.  Въпреки че предлага за дата на празника 5 юни - годишнината от смъртта на нейния баща, тя не успява да подготви организаторите навреме и празненството се отлага за третата неделя на юни.  Така първият Ден на бащата  в САЩ се чества на 19 юни 1910 година в Спокейн.

Празникът  веднага получава широка неофицална подкрепа от различни хора. Президентът Удроу Уилсън лично празнува със своето семейство през 1916 г. Президентът Калвин Кулидж пък препоръчва празника за национален през 1924 г. А през 1966 г.  президентът Линдън Джонсън  решава празникът да се празнува в третата неделя на юни.

Денят на бащата е признат за официален празник през 1972 година по време на президента Ричард Никсън.

В  България, обаче, денят на бащата се празнува на деня на св. Йосиф - 26 декември. Затова  - да честитим празника на нашите бащи и да им пожелаем да са ни живи и здрави!                                                                      

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия