22 декември - Св. Анастасия

2011-12-22 00:35:00
22 декември - Св. Анастасия

Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра, която предала и на дъщеря си.

По волята на баща си, Анастасия се омъжила за богат и знатен римлянин с груб и жесток характер.  Много сълзи проляла нещастната девойка. Едничка утеха тя намирала в молитвата и в изпълнението на християнските задължения.

Анастасия посветила  живота си не на знатни пиршества, а на грижи за бедни, болни и нещастни. На затворниците носела храна и дрехи, на просяците давала хляб, лекувала болестите на болните, превързвала кървящите рани на ранените. Страдащият римски народ й бил признателен.

Веднъж, като гледала как християните отиват на смърт заради вярата си, Анастасия се разплакала. Стражите видели сълзите й, разбрали, че е християнка и я арестували.

Света Анастасия била подложена на ужасяващи мъчения. Но нищо не могло да сломи любовта й към Бога. Тогава я привързали на четири стълба и я изгорили жива през 290 г.

Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград.

В народните вярвания,  на този ден жените не трябва да работят никаква домашна работа, защото св.Чьорна /както още се нарича Анастасия/ ще почерни дома на оная, която преде, тъче или пере.

Анастасия означава “ възкръснала“. Благородно и красиво име носещо, блажена топлина, жизненост и мечтателност.

На този ден празнува: Анастасия, Сия, Сийка, Ася, Наташа.

На именниците - честито!

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия