Снеговалежите носят смъртна заплаха за хората

2011-12-21 00:42:00
Снеговалежите носят смъртна заплаха за хората

Снеговалежите, които допринасят за празничното ни настроение и допълват уличната коледна украса, носят със себе си смъртна опасност за хората, предупредиха учените. Известното научно списание "Nature" публикува тревожна информация - снегът, който вали съдържа живак. Възможно е отровният метал да влезе в хранителната верига и да се окаже на коледната ни трапеза.

Вредните емисии, отделени при изгарянето на горивата ежедневно, съдържат огромно количество живак в себе си. Издигайки се в атмосферата, тежкият метал се окислява и пада обратно на земята чрез валежите. Попаднал в човешкия организъм, живакът се преобразува в метил - живак, който е в пъти по-отровен дори от самия метал. Натрупвайки се в организма, това вещество може да доведе до сериозни поражения върху нервната система, а може и да доведе до болестта на Минамата (меркуриоза), чиито симптоми са нарушения в зрението, обонянието, слуха и други неврологични разстройства. Възможно е при по-тежки случаи, болестта да доведе до смърт за около месец.

Екип учени от Вашингтонския университет, ръководени от Сет Лиман, са провели специално изследване с помощта на сонда, която облетяла Земята на височина от 5 до 7 километра. Установено е, че окислението на живака се осъществява в горните слоеве на атмосферата, т.е. опасността от натравяне наистина съществува и никой не е защитен. Според резултатите от изследването, живакът, отделен от горенето на въглища в Азия може да обиколи планетата ни два пъти, преди да се върне обратно като дъжд. Това означава, че отровният метал може да попадне във всяка точка на света.

Дори нищожно натравяне с този химичен елемент може да доведе до сериозни последствия. Биолозите от университета във Флорида установили, че самци от някои видове птици, натровени с живак, спират да обръщат внимание на самките от своя вид и се ориентират към представителите от своя пол.

Учените предупреждават любителите на екзотични японски ястия, съдържащи сурови деликатеси да бъдат изключително предпазливи, тъй като морските дарове и рибата са основните източници на токсини за човека.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
reperw
преди 12 години

стегнете се бе...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия