Примитивната реч

2011-12-19 21:42:00
Примитивната реч

Според антрополозите първата примитивна реч е възникнала преди около милион години и една от първите думи, произнесени от нашите предци, е била нещо като ‘да’.

Специалистите по еволюция на речта от Университета в Амстердам Барт де Боер предположил, че първата дума би могла да звучи и като ’ба’. Едновременно с това, гласните се произнасяли широко, а със звуците, подобни на ‘а’, добре се съчетават съгласни като ‘б’ и ‘д’. Изключително трудно е да се каже кой конкретно от тези два звука се е употребявал, тъй като органите в устната кухина са образувани от меки тъкани, а до наши дни са достигнали само вкаменели останки от древните хора.

В артикулационния апарат на човека, обаче, има и една кост - подезичната. Доктор де Боер забелязал, че при нашите предци, живели пред 3 милиона години, тя била със същата форма като при съвременните маймуни. При приматите към тази кост се закрепва особено образувание - въздушна торбичка. По същия начин тя изглежда  при изправения човек, съществувал преди милион години, а при неандреталците отпреди 30 000 години, както и при съвременни човек, тази кост е устроена различно, затова е изчезнала и въздушната торбичка.

Британският антрополог Ан Маклернън отбелязала, че тези данни потвърждават съществуващата теория, според която в хода на еволюцията въздушната торбичка на човека постепенно се е смалявала, тъй като е възникнала  необходимостта да се произнасят сложни съчетания от звуци. Това изиграло ключова роля в еволюцията, защото осигурявало биологическо преимущество в сравнение с другите видове.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия