Матурите след 12-ти и 7-и клас ще се оценяват по точкова система

2011-12-17 21:38:00
Матурите след 12-ти и 7-и клас ще се оценяват по точкова система

Май идва краят на двойките и шестиците и те са на път да отидат в историята. От МОМН съобщиха, че на матурите и на изпитите за гимназии учениците ще бъдат вече оценявани не по познатата ни шестобална система, а по точкова. В 7-ми и 12-ти клас най-високите резултати ще бъдат 100 точки, а в четвърти 20.

Промяната ще влезе в сила заедно с новия закон за училищното образование, който трябва да бъде приет догодина.  Така че промяната ще стартира вероятно от следващата учебна година. В клас учениците ще бъдат оценявани по старата, шестобална, система, а за изпитите - по новата, точкова, система.

Естествено, като последица от новото изискване ще се променят класиранията за гимназии и университети. Гимназиите вече ще приемат директно по точки. Точките от матурата, пък,  щели да се записват в дипломата, а университетите сами  щели да решават по какъв начин да ги приравняват към шестобалната скала.  Всъщност, това означава, че шестицата в един университет, може да се окаже петица в друг.

Според министър Игнатов децата бързо ще свикнат с новото оценяване. Всъщност така се оценяват учениците в много страни на запад. Но там  100 точки са навсякъде 100 точки...

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия