В Боливия пуснаха коледни козунаци с кока

2011-12-17 14:16:00
В Боливия пуснаха коледни козунаци с кока

В латиноамериканската държава Боливия пуснаха на пазара тадиционните коледни козунаци Панетоне, само че с нова съставка – листа от кока.

 

Вече са произведени около 5000 бройки от козунаците, които по принцип съдържат стафиди и захаросани плодове. До края на годината обаче се очаква да бъдат произведени още бройки, тъй като интересът към тях е наистина голям.

 

Въпреки че Организацията на обединените нации (ООН) се опитва изцяло да ликвидира употребата на растението кока, производителят на модифицирания коледен десерт настоява, че листата от кока не представляват никаква опасност за здравето.

 

Всъщност отдавна е известно, че в оригиналната рецепта на една от най-популярните напитки в света – Coca-Cola, също се съдържат специално обработени листа от растението кока. Според мнозина именно на това се дължи пристрастяващият ефект на газираната напитка, въпреки че от компанията твърдят, че при производството на Coca-Cola не се използват никакви забранени вещества.

 

В Боливия, както и в много други страни от Латинска Америка коката е традиционно растение, което се използва за направата на чай, просто за дъвчене, за производство на брашно, алкохолни напитки, пасти за зъби, лосиони, обезболяващи средства и какво ли още не. Разбира се, от листата на растението кока се извлича и забраненият на много места по света наркотик кокаин.

Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия