Учебниците на учениците пълни с неясни и сложни текстове

2011-12-15 20:47:00
Учебниците на учениците пълни с неясни и сложни текстове

В проучване, направено по искане на Комисията за защита от дискриминация, 80 процента от учителите твърдят, че учебниците са пълни с текстове, които не отговарят за възрастта на учениците.

20 процента от преподавателите от началния курс пък твърдят, че именно там положението е най-тежко. В прогимназията, текстове несъответстващи на годините на децата, има най-много в учебниците по химия и физика, на трето място е историята. Неразбираеми четива пък има най-много в учебниците по български и литература.

Според 62 процента от  педагозите, учебното съдържание е остаряло. Естествено, най-критични са младите преподаватели - 90 процента от тях твърдят, че им се налага да преподават стари неща.

Има и куриози. В десети клас, например, децата учат за аналогово радиоразпространение. В десети клас пък, дефинициите за радиоактивност  в два последователни урока са различни. Дори учениците вече се подиграват, защото учителите непрекъснато им напомнят да не обръщат  внимание на тази дефиниция, защото не е вярна.

Дълго време куриоз от учебник за трети клас бе бисерът: ‘Морската  вода е солена, защото в нея е разтворена морска сол’. Едва в началото на тази година текстът бе редактиран. Коригирани бяха и други  бисери от учебници на няколко издателства. Неясните уроци, обаче, останаха. 

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Meoww
преди 12 години

Ще се сетите... аз отдавна не съм си купувала учебници :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия