Какво представляват "умните улици" ?

2011-12-15 14:54:00
Какво представляват

Лека полека разбираме как ще изглежда светът след десетки години. Сега вече сме наясно и какъв ще е обликът на градовете на бъдещето. Тя ще са една мрежа, в която ще участват всички участници в уличното движение. Идеята е на датската компания Bjarke Ingels Group, която създаде и "умната улица". Тя ще има възможността де сменя безопасно границите между платното и тротоара, пътищата и пешеходните зони. Идеята е да бъде оптимизиран пътният трафик, като всички транспортни средства си взаимодействат в една мрежа.

"Умната улица" ще отчита действията на всички участници в движението - моторни превозни средства, пешеходци, велосипедисти. Техните движения ще бъдат следени  и така ще бъде регулиран потокът на движение и ще има намеса при опасност от произшествие.

Пътната настилка ще бъде покрита със сензорни панели, които ще имат цветни светодиоди. Информацията от тях и от монтираните по улиците 3D камери ще бъде препращана към компютърен център, който ще оценява ситуацията и ще изпраща сигнал, който ще включва необходимите светодиоди, за да бъде предотвратен евентуален пътен инцидент.

Внедряването на системи от такъв тип ще направи напълно излишни пътните маркировки и светофарите, защото на пътното платно ще се появяват стрелки, които ще показват посоката на движение. Те ще показват траекторията на завоите, които приближават, скоростта, с които могат да бъдат взети безопасно, наличието на пътни знаци и т.н. Веднага, след като премине обектът, стрелката ще изчезва. Задръстванията ще са рядкост, тъй като системата ще показва индивидуалното направление на всяка една кола.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия