Значението на коледните символи

2011-12-13 22:32:00
Значението на коледните символи

Коледа си име своите символи, без които празникът е невъзможен. Във всеки дом на този ден има празнична елха, а на вратата - коледен венец. Празничната атмосфера се допълва от свещите и гирляндите.

Коледният венец се свързва с короната от тръни, която била поставена на главата на Исус по време на разпъването му на кръста. На Коледа  той е символ на товара, който Божият син ще понесе на раменете си в името на спасението на хората.  

Със своето раждане Христос донася на земята частица от красотата на небесното царство. Затова елхата във всеки дом се украсява с ангелчета, свещички, топки и сребристи гирлянди - като символ на отрупаното в плодове Райско дърво.  Елхата гони сивотата, мрака и студа през зимата и е като искрица надежда за хората.

Камбанките, които радостно пеят в коледната нощ, са посредник между Земята и Небето, връзката между хората и Бога. Затова  те са един от най-ярките символи на Рождество Христово. Техният звън трябва да отекне в човешките души и да ги призове  към  милосърдие и благотворителност.

А ето как са се появили  коледните гирлянди. Според легендата,  бедна вдовица  искала да зарадва децата си за Коледа, затова им украсила елха. През нощта, обаче, няколко  паяка изплели мрежи между клоните на дръвчето. Когато сутринта децата видели паяжината, решили да я оцветят в сребристо. В гирляндите е закодирано и друго послание - окачвайки ги, смирено да помислим за началаото и края на пътя, който трябва да извървим на земята.

Запалената коледна свещ  е символ на светлината, която небесата ни изпращат в тази нощ. Тя се свързва и със слънчевата топлина и светлина, с любовта, страстта и надеждата. Светлината ни помага да видим верния път. Свещта е духовността, вярата, копнежът. Но тя напомня и за мимолетността и преходността на човешкия живот.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия