По какъв начин ни карат търговците да харчим парите си?

2011-12-13 00:56:00
По какъв начин ни карат търговците да харчим  парите си?

Търговците обичат да прилагат номерата си около празниците, когато хората са най-склонни да правят необмислени покупки. С най-голяма сила това важи за коледните празници, когато у човек може да бъде провокирана носталгия, благодарение на определени цветове, звуци и аромати. Именно заради тези трикове 70% от покупките на хората са напълно непланирани и често дори ненужни. Когато на едно място бъдат събрани аромати, коледни емоции, приятна музика и комплименти от страна на продавача, то няма как да не почувствате прилив на положителни емоции и да придобиете самочувствие, което да ви накара да купувате най-различни стоки, без значение дали са по джоба ви и дали имате нужда от тях.

Често хората се прибират у дома и осъзнават, че нямат нужда от тези стоки. Ако и на вас ви су случва често, по-добре пазете касовите бележки и не махайте етикетите от стоките, за да може да ги замените за други. Всеки един магазин си има вътрешна политика, при някой връщането става до седмица, а при други ще имате 30 дни на разположение, за да обмислите покупката си.

Приятното музикално оформление в магазина ни кара да харчим повече пари, отколкото сме предвидили. Ако песните са коледни, често хората се замислят, че не остава време до Коледа и започват да купуват подаръци на своите близки и приятели.

Скъпите стоки са винаги на най-удобните места в магазина. Обикновено те се слагат на нивото на очите, за да могат да бъдат забелязани лесно и да са леснодостижими. Обикновено евтините стоки се намират на долните рафтове, а тези, които са на промоция, се намират в края на редицата, където се забелязват най-лесно.

Хубавите аромати ни карат да харчим излишни пари. Около коледните празници голяма част от магазините използват ароматизатори, които миришат на бор, ванилия или канела и хората подсъзнателно се сещат за уюта, който създават коледните и новогодишни празници. Жените купуват повече дрехи, когато в магазина мирише на ванилия. В ресторантите пък хората хапват повече, ако усещат мириса на лавандула. 

По принцип човек може да смени всяка една стока, без значение дали е била намалена или не, стига да си пази касовата бележка. Нямате право на рекламация на стоки, за които изрично сте били предупредени, че не може да смените или чието намаление е заради някакъв дефект.

Осветлението също играе важна роля при пазаруването, защото има стоки, които изглеждат доста добре, осветени по определен начин, и различно, когато си ги отнесете у дома. Ако стоката е осветена в синьо, човек изпитва спокойствие, а лилавите неща изглеждат луксозно.

В повечето магазини правят цели комплекти от няколко дрехи, така че ако си харесате някаква блуза, да видите, че има подходящи дънки, с които може да я съчетаете, ботуши и чанта. Така може да сте тръгнали на пазар, само за да си купите нова блуза, но да се върнете у дома и с останалите изложени неща или поне с част от тях.

Нужна ви е половин минута, за да се влюбите в една стока. Ако човек има достъп до нещата в магазина и може да задържи нещо, което си е харесал, за повече от 30 секунди, то е почти сигурно, че той ще купи харесания от него продукт, защото вече се е обвързал емоционално с него.

Повечето магазини слагат стоките от първа нужда на по-далечни места, за да може докато стигнете до тях, вниманието ви да бъде привлечено от други. Избягвайте да си взимате голяма количка, защото сте по-склонни да купувате излишни неща.

На касата обикновено седят продукти, които са дребни и най-често това са сладки неща, дъвки, бонбони. Докато човек чака да му дойде редът е заобиколен от лакомства и често се отдава на изкушението.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия