Декември месец е най-празничният месец в годината. Повечето хора се вълнуват от предстоящото пазаруване на подаръци и с нетърпение очакват даровете от техните приятели и близки. За съжаление, хората, които имат малки финансови възможности, все по-често се чудят как ще се справят с коледната еуфория и дали ще успеят да усетят и те празника. Хубаво е човек да вземе под внимание следващите четири съвета, за да успее да се вмести в парите, които са заделени за храна за трапезата, елха, подаръците и т.н.

1. Наблегнете на ефектните подаръци, а не на скъпите - за да спестите някой друг лев, не купувайте само скъпи подаръци, не е важна тяхната цена, а да бъдат ефектни и да се харесат на хората, които ги получават. Ако купувате детска играчка, постарайте се тя да бъде забавна, цветна, музикална, не е нужно да е скъпа, за да създаде положителни емоции у детето.

2. Вкусните ястия не зависят от скъпите продукти - за да стане едно ядене вкусно, то не трябва да бъде направено от скъпи продукти, а да бъде направено с любов и от човек, който умее и има желание да готви. Харесайте си някои нови рецепти и опитайте тях тази Коледа, за да разнообразите менюто си и да не давате прекалено много пари.

3. Пазарувайте от коледни разпродажби и намаления - в България, за съжаление, преди коледните празници няма намаления, а напротив - търговците надуват цените си, за да спечелят максимално. Малко са магазините, които правят коледни отстъпки, но при добро желание, човек може да намери такива и да си купи неща на наистина ниски и достъпни цени.

4. По-важно е качеството, а не количеството - българите предпочитат да купят 10 неща за 100лв, отколкото едно на същата цена, което обаче е доста по-качествено. Не е хубаво качеството да бъде пренебрегвано, за да може човек да купи повече продукти. Особено, когато става дума за храни и напитки.

Автор: Ралица Солакова