Бразилия ще обменя студенти и преподаватели с Великотърновския университет

2011-12-12 22:04:00
Бразилия ще обменя студенти и преподаватели с Великотърновския университет

Визитата у нас на новия бразилски президент с български корени,  Дилма Русеф, доведе до повишаване на  интереса на бразилците към нашата страна, особено в сферата на образованието. След като бразилци напълниха футболните ни отбори, дойде ред и на университетите.

Бразилците са избрали за свой партньор Великотърновския университет, който отдавна е известен не само у нас, но и зад граница.  Само два месеца  след посещението на Дилма Русеф у нас, делегация от Великотърновския университет  посети Бразилия и договори размяна на студенти  и преподаватели по различни програми.  С българския университет ще си сътрудничат двата най-престижни  университета в Бразилия - този в Сао Пауло и Федералния в Гояния.

Универвситетът в Сао Пауло е най-големият университет в латиноамериканската държава - там се обучават 90 000 студенти. Те са обучавани от 5800 преподаватели. Университетът има 17 факултета, 13 института, 11 школи и колежи, 3 университетски болници и 4 музея, има и 11 кампуса. Основан е през 1934 година.  Делегация от университета ще посети Велико Търново догодина.

Другият голям университет в Бразилия е Федералният в град Гояния.  Той е основан през 1960 година, там се обучават  23 000 студенти и има 2000 преподаватели.

Великотърновският университет е първият ВУЗ в Европа, с който Федералният университет в Гояния установява договорни отношения. Това ще даде възможност за академичен обмен и за разработване на общи научни проекти.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия