Необясними природни явления

2011-12-11 18:55:00
Необясними природни явления

Въпреки развитието на науката и независимо от усилията на учените, все пак има природни явления, които продължават да остават тайна за нас. Ето някои от тях:

- Много животни мигрират на разстояние хиляди километри по суша и по море и го правят, разбира се, без GPS-навигатор. Никой, обаче, не може да обясни, как те предприемат тези удивителни пътешествия  без да се изгубят.  За това съществуват доста теории.  Според едно изследване, птиците се ориентират над планетата, използвайки наземни ориентири или обоняние за определяне на своето местонахождение.

Според някои екстравагантни теории, гълъбите използват магнитните свойства на своя организъм, за да определят дали се намират на юг или на север от дома си.  Според английския биолог Шелдрейк пък, гълъбите използват морфически резонанс.  Авторът  го описва като основа на паметта в природата, като идея за тайнствени  взаимовръзки между организмите от типа на телепатията и като колективна междувидова памет.

- Над река Меконг в Тайланд всяка година спонтанно се взривяват  стотици огнени кълба. Това явление е познато като ‘Огнените кълба на Нага’. То се появява в късната есенна нощ в края на будисткия пост и продължава откакто човечеството съществува.

Преданията говорят, че огнените кълба са дело на диханието на Нага - митичната змия, която ловува в реката.  Някои, обаче, смятат, че това са мехури метан, издигащи се от реката, но местните все пак са убедени в свръхестествения произход на огнените кълба....

- През 1908 година огнено кълбо се взривило в отдалечен район на Русия и в миг изпепелило 1200 км гори. Названието на феномена дала река Тунгуска, която тече наблизо. Мощността на взрива била 15 мегатона енергия - приблизително хиляда пъти повече от взрива на атомната бомба в Хирошима.

Неотдавна изследвания показали, че това е било метеорит. Версията се доказва и от наличието на езеро наблизо, което,  според учените, се появило на мястото на удара на небесното тяло в земята.  Други изследователи, обаче, са уверени, че езерото е съществувало и преди взрива. Едно е ясно - този взрив се оказал  най-мощният природен феномен в новата история на Земята...

- В продължение на стотици години, бели и синкави светлини са предшествали земетресенията. Те продължавали до няколко секунди. Този феномен, обаче, е възприет сериозно едва след 60-те години на миналия век, когато хората заснели явлението по време на земетресение в Мацуширо. Оттогава учените са създали много теории за произхода на тези светлини, включвайки явления от пиезоелектричество и нагряване при триене до изхвърляне на газа фосфин и електрокинетика. Наскоро учени са предположили, че феноменът е предизвикан от природните условия, предшестващи земетресението, които стимулират природния електрически заряд  на камъните, като ги карат да блестят и светят.

- Съвременните научни изследвания поддържат теорията за Големия взрив, т.е. идеята, че Вселената се е появила от крайно плътна и гореща структура, която се е взривила, създавайки постоянно разширяваща се Вселена.  Учените стигнали до общия извод, че взривът е настъпил преди около 13 милиарда години, но все още няма единно мнение коя е причината за това събитие. Някои приемат религиозната гледна точка, а именно, че Големият взрив потвърждава съществуването на Бог и основните библейски етапи в създаването на света.

В момента няма научна информациа какво се е случило преди Големия взрив и на първо място - учените си поставят въпросите как и защо се е случило това събитие...

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия