Откриха планета-близнак на Земята

2011-12-11 16:07:00
Откриха планета-близнак на Земята

Учени от НАСА, работещи с телескопа ‘Кеплер’ са открили планета-близнак на Земята, на която е възможно да има условия за живот.  Планетата е наречена Кеплер-22b и  е най-сходната със Земята, откривана досега.

Планетата се върти около звезда, която наподобява на нашето Слънце, но е малко по-малка и по-студена.  Учените смятат, че температурата на повърхността на новата планета е около 22 градуса по Целзий, а атмосферата също е близка до нашата.  

Планетата Кеплер-22b  се намира на 600 светлинни години от Земята и обикаля около звездата си за 290 дни. Все още, обаче, не може да се установи  нейната маса. Предполага се, че тя може да бъде около 36 пъти по-лека от Земята.  Не е ясно и дали планетата е твърда, изградена предимно от скали, или пък е от газовите гиганти.

Досега телескопът Кеплер е  открил над 1000 планети, кандидати  за Земя, десет от които са близки по размер нея и кръжат около звездите си. В началото на годината беше съобщено за 54 нови светове, където би могъл да съществува живот.  

По-рано астрономи съобщиха за две други планети, които също са подобни на нашата и на теория е възможно  на тях да има живот. Една от тях е Глийзе-581-Г, която се намира само на 20 светлинни години от нас. През септември пък учените откриха друга планета с работно име HD855112b, разположена на 36 светлинни години от Земята, където също би могъл да съществува живот.  Тя се върти около оранжево джудже , което се намира в съзвездието Вела. Масата  на планетата 3,6 пъти превишава тази на Земята, а тя е отдалечена на разстояние напълно подходящо за това, на нея да има вода в течно състояние.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Sarafina
преди 12 години

Когато природните ресурси свършат и населението стане още повече, че Земята не може да ни изхрани, ще сe прехвърлим там :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия