Суперкомпютър предвижда кризи и епидемии

2011-12-11 16:04:00
Суперкомпютър предвижда кризи и епидемии

Има идея на бял свят да се появи суперкомпютър, който ще може да предсказва следващи финансови кризи или пък смъртоносни епидемии.

Тази компютърна система, наречена Living Earth Simulator Profect ще може да симулира всичко, което се случва на планетата ни. Тя ще може да  използва всякакъв вид информация, както от социалните мрежи, така и от правителствени статистики, за да може да предсказва социални тенденции или  кризи.

Учените са на мнение, че така ще може да се заменят досегашните остарели икономически модели и суперкомпютърът може да се превърне в ‘нервната системна на планетата’.
Идеята е да се събира актуална информация от множество източници и след това тя да се анализира с помощта на компютри.

Според учените, много проблеми днес, включително социалните и икономическите сътресения, войните и разпространението на болестите, са свързани с човешкото поведение. Суперкомпютърът ще може да предсказва разпространението на болести, ще следи промените в климата и ще сигнализира за задаваща се финансова криза.

От Брюксел ще бъдат отпуснати един милиард евро за реализирането на този проект. Европейската комисия обещава суперкомютърът да стане топприоритет.

Идеята, разбира се, има и критици. Според някои учени тя е много амбициозна и нереалистична, защото светът е твърде сложен и не могат да се правят прогнози за времето за повече от няколко дни.

Подобен амбициозен проект досега съществува единствено във фантастичния роман ‘Пътеводител на галактическия стопаджия’. 

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия