Детският фонд УНИЦЕФ е създаден на 11 декември 1946 г.

2011-12-11 14:18:00
Детският фонд  УНИЦЕФ  е създаден на 11 декември 1946 г.

На 11 декември 1946 година  Общото събрание на ООН създава  детския фонд  УНИЦЕФ, с цел той да осигурява спешна помощ, храна и здравни грижи за децата, пострадали от Втората световна война. През 1953 г. УНИЦЕФ става неразделна част от системата на Организацията на обединените нации.

Главна цел на УНИЦЕФ е да помага на децата на човечеството по отношение на изхранването им, опазването на здравето им, а също така  и по отношение на просветата. Организацията действа в целия свят.

Първоначално УНИЦЕФ има за цел да оказва помощ на децата, живеещи в трудните следвоенни условия, чрез доставка на лекарства, дрехи, храни и пр.
След 1953 г., когато УНИЦЕФ става неразделна част от системата на ООН, обсегът на неговата дейност значително се разширява. Към задачите му се включва широка хуманитарна дейност в развиващите се страни, в т.ч. медицинска и просветна дейност в полза на майките и децата от тези страни. За тази дейност УНИЦЕФ става лауреат на Нобеловата награда за мир през 1965 г.

УНИЦЕФ играе важна роля в подготовката и приемането от ООН на Конвенцията за правата на детето.

През 2001 година  Ватикана се отказва от спонсорирането на УНИЦЕФ , като реакция срещу прокламираната от организацията поддръжка на правото на аборт и отделянето на 1 % от фонда за дотиране на аборти.

Един от проектите на УНИЦЕФ  у нас е осигуряването  на семейство за всяко дете – чрез подкрепа, създаване на мрежа от услуги, които да предотвратят изоставянето на деца от семействата им в домове. Кампанията за приемна грижа обхващаща периода април - август 2010 г.  и има за цел повишаване на информираността и чувствителността на обществото относно тази социална услуга.

Друг проект на УНИФЕЦ е кампанията „Мълчанието днес, ражда викове утре" -  за ранното детско развитие, която обхваща периода юни - октомври 2009 г.  Тя има за цел повишаване на информираността на българските родители, журналисти, общественост и политици за важността на първите 3 години в развитието на децата, както и стимулиране на пълноценното общуване с децата в този период.

Една от приоритетните области на работа у нас е закрилата на децата от насилие.  Това включва подкрепа на  усилията на българското правителство за намаляване броя на децата ставащи жертви на насилие. Особено важна е подкрепата на УНИЦЕФ за създаването на алтернативн и социални услуги, чрез които да се намали броя на децата в специализирани институции, както и превенцията  на отпадането от училище.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия