Университетите май ще вземат хляба на частните школи?

2011-12-10 16:41:00
Университетите май ще вземат хляба на частните школи?

И родители, и  ученици отдавна не се колебаят дали трябва да има или не частни уроци за подготовка за кандидат-студентски и кандидат-гимназистки изпити. Въпросът е само къде да бъде това. Днес, да се влезе в престижна  гимназия без частни уроци си е направо авантюра и не всички са готови на такова премеждие.

Любопитно е да се знае, че  напоследък възрастта на учениците, които посещават частни школи, значително пада. Заради въведените миниматури, дори четвъртокласници  вече ходят на уроци.

Напоследък пък има нова тенденция. Университетите конкурират частните школи и подготвят  зрелостници за матура и за кандидат-студентски изпити.

В СУ, например, най-високата сума е 400 лева за 80 учебни часа, което прави по 5 лева на час. Това е цената  на курса по математика, който започва на 17 декември и ще се провежда в съботните и  неделни дни.  Пак в СУ, курсът по химия е 350 лева за 60 часа. Той пък започва от февруари.

Факултетът по класически и нови филологии предлага курсове по английски, немски, френски и испански в два варианта - в шест поредни съботи или като интензивна подготовка през ваканцията. Колкото до френскя и италианския, за тези два езика има цели пет курса.  Университетът, обаче, все още не е обявил подготвителни курсове по български език, който е един от най-важните за кандидат-студентите. Вероятно, те ще бъдат през пролетната ваканция.

Подготовката за УНСС пък струва 420 лв.  Изпитът там се състои от три модула - математика, български език и модул по избор.  Там подготовката е по ппримерни тестове, каквито се дават на изпита. А особен плюс е, че  студентите могат да държат изпити веднага след курса, защото  УНСС е единственият университет, който провежда електронни изпити всеки месец.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Meoww
преди 12 години

май май...поне да си струваха парите.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия