8 декември - празник на българските студенти

2011-12-08 15:53:00
8 декември - празник на българските студенти

Днес, 8 декември, е студентският празник. На този ден Българската православна цъкрва по стар стил е отбелязвала паметта на Светите Седмочисленици и на свети Климент Охридски, който е считан за един от покровителите на българското висше образование.

Честването на празника започва от 8 декември 1903 година по случай 15-годишния юбилей на единственото тогава в Княжество България Висше училище, а датата става празник на всички студенти в България. Решението за празника е взето от Академичния съвет на Висшето училище на 30 ноември 1902 година.

Празнуването на празника е отменено след 1944 година и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 година, обаче,  празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 година  пък е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден. На този ден обикновено студентите празнуват в заведения или по купони, организират се също така и  излети или няколкодневни почивки в близки курорти.

На всички български студенти - честит празник  и успешна сесия!

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия