Противно  на досегашните тълкувания на календара на маите, краят на света няма да дойде през 2012 година.  Това е твърдението на германския професор Свен Гронемайер, който изучавал каменна плоча  на маите, открита  в  мексиканския щат Табаско.

Професорът е  декодирал плочата и е установил, че годината 2012 година не означава край на света, а преход към нова епоха. Според професора, надписът описва завръщането на тайнствения бог на маите Болон Йокте в края на 13-тия  период от 400 години, еквивалентен на 21 декември 2012 г.  За маите 13 е свещено число,  а в датата няма нищо апокалиптично.

Напоследък  и Мексиканският археологически институт припомня тезата, че апокалипсисът  през 2012 година  всъщност е грешна интерпретация на календара на маите.  На времето маите са гледали като на  серия от цикли, които започвали и свършвали редовно, като краят на един цикъл не носи нищо апокалиптично.

Според учените, има и още едно място, тухла намерена в обекта Комалкалко, където също е посочена 2012 година. Но и  там  тя не означава, че светът свършва.  Според професор Дейвид Стюарт от университета на Тексас, датата на тухлата е календарен кръг, комбинация от ден и месец, които се повтарят на всеки 52 години. . 

Автор: Тони