26 ноември - Св. Стилиян

На 26 ноември  православната църква почита паметта на чудотвореца от Пафлагония - св. Стилиян.  Светецът е наречен още  Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Той е патрон на педиатраи и педагоз

2011-11-26 11:16:40
26 ноември - Св. Стилиян
На 26 ноември  православната църква почита паметта на чудотвореца от Пафлагония - св. Стилиян.  Светецът е наречен още  Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Той е патрон на педиатраи и педагози.

Стилиян Пафлагонийски  живял в началото на 5-ти век  и бил чудотворен лечител на децата.  По нашите земи св. Стилиян е тачен като покровител на кърмачетата и иконите най-често го представят с пеленаче в ръце, като  с дясната си ръка извършва "благославящ" жест.

Името на св. Стилиян се прославило и с това, че след  негова молитва бездетните жени придобивали рожби.  У нас има икона на Свети Стилиян, която се намира  в църквата на с. Сатовча, Разложко, където светията е прегърнал 14 пеленачета.

Според народната вяра през целия ден не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

На този ден имен ден празнуват всички, които носят името Стилиян (на гръцки означава   стълб), Стилияна, Щилиян,  Щилияна, Щерян, Щеряна.

На именниците - честито!
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия