Пуснаха в обращение пластмасови банкноти

В днешно време повечето хора плащат сметките си кредитни или дебитни карти и все пак идеята да изчезнат хартиените банкноти им звучи неприемлива. Канадската банка обаче е на друго мнение - от днес тя пусна в обращение пластмасови банкноти с номинал 1

2011-11-25 17:32:26
Пуснаха в обращение пластмасови банкноти
В днешно време повечето хора плащат сметките си кредитни или дебитни карти и все пак идеята да изчезнат хартиените банкноти им звучи неприемлива. Канадската банка обаче е на друго мнение - от днес тя пусна в обращение пластмасови банкноти с номинал 100 канадски долара. Парите са направени от едно парче полимер и имат доста по-дълъг живот от хартиените, като в същото време са много добре защитени от фалшификация.

Пластмасовите банкноти имат два прозрачни прозореца, благодарение на които изглеждат доста футуристично. Единият е във формата на кленово листо и има уникална защита - когато човек погледне през него към светлината се появява текст с номинала на банкнотата. Вторият е по-голям и има метален портрет, който прилича на лицето в средата на купюрата. Прозрачната пластмаса, която се намира под малкия портрет е декорирана с различни цифри, по-надолу се намира и голяма снимка на сграда с метален блясък, която прилича на лицето отгоре.

Когато човек наклони 100 доларовата банкнота, портретът и сградата подчертават цветният ефект. По гладката пластмаса има релефно мастило, което е там за допълнителна защита.

Пластмасовите пари са два пъти по-издръжливи от хартиените, така че с времето себестойността на отпечатването й ще намалява. През март 2012 година в обращение ще бъдат пуснати и банкноти от 50 долара, а през 2013 година и такива от 20, 10 и 5 долара. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия