В Европа е съществувала цивилизация по-древна от шумерската и египетската

Немски археолози от Саксония, които  в продължение на 3 години са правили разкопки на територията на няколко държави в Централна и Източна Европа наскоро  публикуваха резултатите  от изследванията си. Те съобщиха, че  на терит

2011-11-25 16:01:57
В Европа е съществувала цивилизация по-древна от шумерската и египетската
Немски археолози от Саксония, които  в продължение на 3 години са правили разкопки на територията на няколко държави в Централна и Източна Европа наскоро  публикуваха резултатите  от изследванията си. Те съобщиха, че  на територията на съвременна Европа е съществувала  цивилизация, която е 1000 години по-древна от културите на Шумер и Египет.

До момента археолозите са  открили над 150 обекта на тази цивилизация. Най-значителният от тях  се намирал близо до Дрезден. Според учените, те са попаднали на огромно култово  съоръжение в кръгла форма, което е било заобиколено от всички страни с ровове и огради.
Там били открити  около 200 къщи.  Те били изграждани с помощта на каменни и костени инструменти, а строителните материали били  глина и дърво.

Според археолозите, древните се занимавали с животновъдство и в същото време притежавали много развита култура.  По време на разкопките били открити множество фигурки на животни и хора, както и части от керамични изделия, украсени с геометрични орнаменти.

Археолозите били поразени от огромната разлика между малките къщи и грамадните храмове, което говори  за религиозността на древния народ, макар че боговете на древните европейци  засега не са известни. Според специалистите, находките   са датирани към периода 4800-4600 г. пр. н.е.

Досега за най-древни цивилизации в света се смятаха шумерската и египетската, които са възникнали  в края на 5-то хилядолетие пр. н.е.  Каменните форми на  Стоунхендж  са датирани именно към този период.  Остатъци от подобни древни селища се откриват по цялата  територия на Евразия.  Във всички  има  култови постройки с кръгла, квадратна и дори многоъгълна форма.  

Кръглата форма съвсем не е задължителна, но  всички намерени съоръжения са строго ориентирани по страните на хоризонта и изследователите не се съмняват, че една от
функциите на постройките е наблюдението  на слънчевия цикъл.  Някъде тези съоръжения  са наричан  обсерватории, изпълняващи ролята на календари. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия