На 25 ноември почитаме паметта на свети Климент Охридски

На  днешния ден, 25 ноември, църквата слави паметта на  св. Климент Охридски. Той е средновековен учен и първият епископ, който е проповядвал  на старобългарски език. Православната църква тачи св. Клаимент  като един от све

2011-11-25 10:59:47
На 25 ноември почитаме паметта на свети Климент Охридски
На  днешния ден, 25 ноември, църквата слави паметта на  св. Климент Охридски.
Той е средновековен учен и първият епископ, който е проповядвал  на старобългарски език.

Православната църква тачи св. Клаимент  като един от светите Седмочисленици. Предполага се, че той  е българин, роден в Югозападна Македония и  на млади години е участвал в хазарската и аланската мисия на  светите братя Кирил и Методий.

Със сигурност Климент е взел участие  в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е ръкоположен  заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим  през  868 година, преди смъртта на св. Кирил.

След кончината на Кирил в Рим през 869 година, Климент се връща  заедно с Методий в Панония и Великоморавия.   А след смъртта на Методий, той, заедно с Горазд,  /избран от Методий за негов наследник/, оглавяват продължаващите спорове с германския клир и новия моравски княз във Великоморавия.

На събора през 893 година в Преслав, Климент е избран за пръв епископ. Като такъв той неуморно работи 30 години за утвърждаване на Християнската вяра  сред своя народ.
Климент построява църкви и манастири, а с молитвите си извършва много чудеса. Освен това,  той опростява глаголицата и съставя буквите на т. нар. кирилица.

Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език - той пише жития, похвални слова,  църковни химни, превежда и  църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В „Краткото житие“ се казва, че той „измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“. Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се е развила постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10-ти век.

Скоро след смъртта  на  епископ Климент, той  е канонизиран. Успението му се чества на 27 юли.  Мощите на големия просветител на нашия народ са в Охрид, а част от тях се намират  и в новопостроената в Пловдив църква ‘Св. Климент Охридски’.  Малцина, обаче, знаят,  че главата на свети Климент се намира в манастира ‘Св. Йоан Предтеча’ близо до Верия, Северна Гърция.

Днес имен ден празнуват
Климент, Климентина, Клементина.

На именниците - честито!
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия