24 ноември - Света Екатерина

На 24 ноември се покланяме  на мъченица  св. Екатерина.  Тя е покровителка на майките. На този празник жените приготвят пресни питки,   намазани с мед. Те ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве

2011-11-24 17:20:36
24 ноември - Света Екатерина
На 24 ноември се покланяме  на мъченица  св. Екатерина.  Тя е покровителка на майките. На този празник жените приготвят пресни питки,   намазани с мед. Те ги раздават на близки хора - за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

Света Екатерина е била чудно красива  и изключително мъдра девойка от Александрия. В християнската вяра била въведена от духовния  баща на нейната майка. Красивата девойка не искала да  чуе за брак, защото си имала своя небесен годеник.

Когато в Александрия пристигнал  цар Максимиан - гонител на християните, едва 18-годишната  Екатерина  безстрашно изобличила  езичеството и  била хвърлена  в тъмница.

Изправили я в спор с 50 мъдреци на Египет, но те не могли да я отклонят от  вярата в Христа. Напротив,  със своите знания и красноречието си, Екатериа ги обърнала към правата вяра.

След жестоки мъчения  девойката била  обезглавена с меч. Това станало през 305 година.  Войник отсякъл главата й. Всички плачели и жалели на Екатерина.

Според преданието, ангели пазели тялото на света Екатерина и го отнесли на Синайската планина. А когато  светите й мощи били открити  там, вярващите издигнали на мястото великолепен манастир.

Света Екатерина е тачена  като предвестница на зимата, защитница  на девойките и тяхна помощница при избора им на съпруг.  Света Екатерина е  господарка на болестите и на някои животни.

На 24 ноември празнуват  Екатерина, Катерина, Катя и Тина.

На именниците - честито! Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия