Пълното ограничаване от солта вреди на здравето

  Оказа,че е далеч по-здравословно солта да се консумира в умерени количества, отколкото изцяло да се избягва приема й.  В последните няколко години лекарите непрекъснато наблягат на вредата от солта, главно за кръвното налягане и за съ

2011-11-23 23:04:16
Пълното ограничаване от солта вреди на здравето

  Оказа,че е далеч по-здравословно солта да се консумира в умерени количества, отколкото изцяло да се избягва приема й.
 В последните няколко години лекарите непрекъснато наблягат на вредата от солта, главно за кръвното налягане и за сърцето. Изглежда обаче тази широкоразпространена теза, съвсем скоро ще бъде оборена.
 Специалисти са установи, че хората, които консумират сол, но не прекаляват с нея, са много по-слабо застрашени от сърдечни проблеми. Естествено тези, които прекаляват с подправката сами повишават риска от инсулт, инфаркт и т.н.
 В изследването са участвали около 30 000 души. Целта на изследователите е била да установят връзката между консумацията на сол и заболяванията на сърцето.
  Данните сочат, че опасност има както за хората, които приемат твърде много сол- между 7 и 8 грама натрий на ден, така и за тези,които употребяват по-малко от 3 грама дневно.
 Резултатите напълно противоречат на препоръчителната дневна доза в Америка, която е 2.3 грама натрий за възрастните и 1.5 грама за хората с повишен риск от сърдечносъдови проблеми.Една чаена лъжичка от около 5 грама съдържа приблизително 2.3 грама натрий. Автор: Tsveti

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия