С годините, теглото на мозъка намалява

С напредването на възрастта цялото тяло на човека се променя. Не само визуално хората остаряват, остаряват и техните органи. В това число и мозъкът. Промяната, която настъпва със сивото вещество, е свързана най-вече с размера му.   Ако п

2011-11-23 11:07:53
С годините, теглото на мозъка намалява
С напредването на възрастта цялото тяло на човека се променя. Не само визуално хората остаряват, остаряват и техните органи. В това число и мозъкът. Промяната, която настъпва със сивото вещество, е свързана най-вече с размера му.  

Ако при раждането този важен орган на човека тежи около 400 грама, то с достигането на зряла възраст той тежи около 1 килограм и 400 грама. С всяка година след 20-тата година, обаче, мозъкът започва да губи  от теглото си, като в края на човешкия живот той тежи с около 10-15 %  по-малко.

Изследователите нямат единодушно мнение по въпроса, но мнозина смятат, че тази загуба на тегло се дължи на натрупването на токсини в мозъка.  Други пък са на мнение, че мозъкът намалява своите размери заради умирането на голяма част от мозъчните клетки, които не се регенерират за разлика от останалите в човешкото тяло.

Фактори, които също така оказват влияние в посока намаляване на размерите на  сивото вещество, са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, диабетът, както и прекомерно високото телесно тегло.

Учените са категорични, че въпреки че размерите на мозъка намаляват осезаемо, това не води до промяна в умствения капацитет. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия