Какво знаем за доминото?

Европейците се забавляват с доминото от много  години. То е измислено още през 12-ти век в Китай. Смята се, че  негов прототип са зарчетата. Кубчетата, с различен брой точки върху стените им, се хвърляли  две по две с цел да предск

2011-11-20 22:48:33
Какво знаем за доминото?
Европейците се забавляват с доминото от много  години. То е измислено още през 12-ти век
в Китай. Смята се, че  негов прототип са зарчетата. Кубчетата, с различен брой точки върху стените им, се хвърляли  две по две с цел да предскажат бъдещето.

Тъй като  страните на зара са 6, а това е числото, което символизира всемирната хармония в представите на китайците, то пророкуванията с негова помощ се смятали за особено достоверни.

С течение на времето, прорицателите усъвършенствали  своя гадателски инструмент. Те заменили  зарчетата  с една плочка, чиято лицева страна разделили на две.  Всяка половинка обозначили с определен брой точки, които замествали резултата  от хвърлянето на двата зара. Така се появило доминото, с което впоследствие хората започнали  да се
забавляват, като измисляли различни игри с плочките.  

Гадателската традиция, обаче,  се е запазите и се  практикува и досега. Според нея, всяка плочка си има свое тайно значение и чрез него дава кратка, но точна прогноза за бъдещето. 
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия